Zum Hauptinhalt springen Zur Suche springen Zur Hauptnavigation springen

Ruwvoer

Hoogwaardig ruwvoer vormt de basis van de paardenvoeding en is essentieel voor de gezondheid van het paard. Helaas is het aanbod van hooi van hoge kwaliteit vaak beperkt. Het ruwvoer kan dan aangevuld worden met hooivervangers. Maak kennis met ons assortiment.Lees hier meer.

Ruwvoerpaard - soortspecifieke voeding

Ruwvoer voor paarden vormt de essentiële basis van de dagelijkse voeding  >Gezondheid van het maag-darmkanaal, omdat het spijsverteringskanaal van het paard afhankelijk is van een continue inname van ruwvoer. Ruwvoer is als basis van de voeding voor paarden een bijzonder belangrijk onderdeel van de voeding van dieren van alle leeftijden.

Hoogwaardig ruwvoer maakt een soortspecifieke voeding in de moderne paardenhouderij mogelijk. In de natuur eten paarden wel 18 uur per dag. De relatief kleine maag wordt voortdurend gevuld met kleine hoeveelheden voedsel, dat gelijkmatig wordt verteerd en het dier van langdurige energie voorziet.

Ontdek een grote selectie hoogwaardig ruwvoer - nu online bij LEXA!

Wat is ruwvoer voor paarden?

Raufutter als hochwertige Grundlage der Fütterung

Ruwvoer is de basis van de paardenvoeding

Als natuurlijk voer vormt ruwvoer de voedingsbasis voor de dieren. Iedere paardeneigenaar kent zeker hooi als ruwvoer. Ruwvoer is echter niet alleen hooi, maar bijvoorbeeld ook stro, takken/bladeren, kuilvoer/kuilvoer, Alfalfakolven, Hoiikolven , gras en schors.

De spijsvertering van het paard wordt geoptimaliseerd om langdurig kleine hoeveelheden ruwvoer te verwerken. Bij het voortdurend kauwen van hooi enz. komt speeksel vrij, wat gunstig is voor de spijsvertering. Daarom moet er te allen tijde voldoende ruwvoer beschikbaar en toegankelijk zijn voor het dier.  

Waarom hebben paarden ruwvoer nodig?

Paarden hebben ruwvoer nodig voor hun darmgezondheid en om in hun dagelijkse energiebehoefte te voorzien. Afhankelijk van het toepassingsgebied en ras van het paard kan het simpelweg verstrekken van ruwvoer voldoende zijn om voldoende energie te leveren. Voldoende ruwvoer voldoet ook aan de kauwbehoefte van het paard en speelt daarom een belangrijke rol bij het gezond houden van de paardenpsyche.  

Om de spijsvertering van het paard optimaal te bedienen, moeten altijd kleine hoeveelheden voer worden verstrekt. Lange voedingspauzes van meer dan vier uur moeten indien mogelijk worden vermeden.

Wat onderscheidt ruwvoer van ander voer?

Het paardenruwvoer is rijk aan ruwe vezels en vormt de basis van de voeding. Omdat de paarden constante eters zijn en veel kleine voereenheden per dag nodig hebben. Het ruwvoer kan vochtig (bijvoorbeeld weidegras) of droog (bijvoorbeeld hooi) zijn. Bij het vinden van het juiste ruwvoer voor uw dier spelen hierbij verschillende factoren een rol. Kortom, droog ruwvoer is makkelijker op te slaan.

Krachtvoer is daarentegen geconcentreerder en een energieleverancier voor het dier. Dit is vooral nodig wanneer de energiebehoefte van het dier toeneemt als gevolg van training, houderij en weersomstandigheden of tijdens en na een ziekte. De meest voorkomende krachtvoersoorten zijn haver, maïs en Gerst.

Aanvullende voedermiddelen zoals Kruidenmengsels worden gebruikt om mogelijke problemen te voorkomen of te voorkomen te behandelen. Afhankelijk van het type aanvullende voeding en het toepassingsgebied, de duur en de hoeveelheid van de toevoeging moet precies gecontroleerd worden.

In principe levert het ruwvoer voor paarden gewoonweg de nutritionele basis - alle andere voeders zijn individueel afgestemd op het dier om op de behoefte afgestemde voeding< mogelijk te maken .

Wat zit er in ruwvoer?

Het ruwvoer voor paarden bevat een hoog aandeel ruwe celstof.

Hoogwaardig ruwvoer bevat een ruwvezelgehalte van minimaal 18% - dit is gebruikelijk in moderne paardenvoeding.

Vooral hooi, stro en kuilvoer worden verwerkt tot ruwvoer. Gras is erg belangrijk voor jonge dieren omdat het een goede bron van eiwitten en water is en dus ook als sapvoer kan worden gebruikt. .

Hoe manifesteert een ruwvoertekort zich?

Het ruwvoer is afgestemd op de natuurlijke voedingsbehoefte van het paard en het verteringsproces. Daarom kan het onder andere problemen met de spijsvertering voorkomen. Omdat de darmactiviteit continu wordt gestimuleerd, wat gunstig is voor het gehele spijsverteringsstelsel van het dier.

Door het grondig kauwen van de ruwe vezels wordt de speekselproductie gestimuleerd. Dit is relevant voor het bufferen van de zure maaginhoud. Het hele verteringsproces verloopt gelijkmatig. Ook worden de tanden gelijkmatig afgesleten en wordt de kaak voortdurend bewogen, wat ervoor zorgt dat het kauwsysteem gezond blijft. Bovendien zorgt dit voor werkgelegenheid voor het paard, wat een positief effect heeft op de psyche van het dier.

Hoeveel ruwvoer heeft mijn paard nodig?

De dagelijkse hoeveelheid ruwvoer hangt vooral af van het gewicht, de voeropnameen ras, afhankelijk op het gebruiksgebied en lichaamsgrootte.

In de literatuur vindt u richtwaarden voor ruwvoervoedering van 1,5 - 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Dit moet worden beschouwd als de minimale dagelijkse voeding.

Voor een dier met een gewicht van 600 kg moet tot 12 kg ruwvoer per dag beschikbaar zijn. Naarmate het paard ouder wordt, neemt meestal ook de behoefte aan ruwvoer toe. Deze richtlijnen kunnen echter niet voor ieder paard geschikt zijn, omdat de individuele behoeften soms sterk verschillen.

Het is daarom zinvoller om de individuele eetlustlimiet van uw paard te achterhalen om de juiste hoeveelheid ruwvoer te kennen. Last but not least is het maag-darmkanaal van het paard ook afhankelijk van een continue hoeveelheid ruwvoer om op de lange termijn gezond te blijven. Een paard dat ruwvoer krijgt volgens zijn individuele behoefte is ook een volledig tevreden paard. De dagelijkse hoeveelheid hooi kan ook gecombineerd worden met stro of takken zodat de paarden niet te dik worden. Zo kunt u rekening houdend met individuele omstandigheden een individueel ruwvoerrantsoen opbouwen.   

Het ruwvoer dient uit de grond gevoerd te worden. Om aan te sluiten bij natuurlijk eetgedrag in de natuur. Er mogen geen lange voedingspauzes zijn.

Indien mogelijk mag een dier nooit langer dan vier uur zonder voedsel zitten. Afhankelijk van de houderijwijze kunnen gedurende de dag telkens kleine porties worden gevoerd of heeft het dier vrije toegang tot ruwvoer. Voor ongeveer 8-10 kg voer heeft een dier tot 10 uur vreettijd nodig. Maar ook hier is ieder dier anders en moet individueel behandeld worden.
LEXA Heucobs

Onze LEXA hooikolven

Er zijn een aantal zaken waarmee u rekening moet houden als het gaat om dieren die in de wei worden gehouden. Als het dier 24/7 in de wei staat en er voldoende voer aanwezig is, is aanvullend ruwvoer vaak pas nodig als het dier /sterk> groeit of regelmatig arbeid verricht. Om door beweiding in de basisbehoeften te voorzien, moet het dier minimaal 6 uur per dag op de weide staan. Maar ook hier is elk dier anders en moet de individuele voedselbehoefte worden bepaald.

Ondersteun de spijsvertering van uw paard met hoogwaardig ruwvoer van LEXA!

Welke ruwvoerproducten kunt u bij LEXA kopen?

In ons aanbod vindt u ruwvoer zoals Hooikolven of Luzernekolven, die dienen als hoogwaardige hooivervanger en daardoor geschikt zijn als ruwvoer.

Helaas is de beschikbaarheid van hooi van hoge kwaliteit vaak klein. De redenen hiervoor zijn vaak de weersomstandigheden en oogstomstandigheden tijdens de hooioogst. Door de toegenomen droogte neemt het ruweiwitgehalte soms aanzienlijk af. Een lager aandeel ruw eiwit kan leiden tot langdurig verlies van gewicht en spiermassa. Vooral oudere paarden verliezen merkbaar gewicht in de koudere maanden van het jaar en bijvoeren wordt zonder hooivervanger moeilijk. Hooikolven en luzernekolven zijn bijzonder geschikt als hooivervangers voor oude paarden.

Hooikolven als ruwvoer

De Hooikolven zijn gemaakt van Beiers weidehooi. Ze zijn zeer rijk aan ruwe vezels en arm aan zetmeel en suiker. De toevoeging van smaakstoffen of etherische oliën vermijden wij volledig. De Hooikolvens zijn stof- en mijtvrij en worden bijzonder behoedzaam gedroogd en verwerkt. Ze zijn ideaal om als ruwvoervervanger te dienen.

Luzernekolven als ruwvoer

De Luzernekolven maken bovendien indruk met een zeer goed eiwit- en ruwe celstofgehalte. Ze bevatten weinig suiker en zijn een zeer goede bron van essentiële aminozuren. De luzerne wordt in Beieren geteeld en ter plaatse voorzichtig verwerkt.

Hoogwaardig ruwvoer bij LEXA

Om de energiebehoefte van het dier optimaal te dekken, moet hoogwaardig ruwvoer worden gecombineerd met krachtvoer en aanvullend voer zal zijn. LEXA heeft op alle gebieden een uitgebreid assortiment voor u beschikbaar. Alle goederen worden vervaardigd volgens hoogwaardige en natuurlijke recepten. Zo weet u zeker dat u bij iedere bestelling voer voor uw paard ontvangt dat optimaal is aangepast aan de behoefte van het dier.

Natuurlijke en soortgerichte paardenvoeding met ruwvoer van LEXA – bestel nu handig online!

Meer vragen


Houd er rekening mee dat we in onze online shop alleen bestellingen kunnen accepteren met een afleveradres in Nederland. Wil je je bestelling in een ander land laten bezorgen? Dan horen we graag van je.